Den 28 juli är det 40 år sedan Anders Gärderud vann sitt olympiska guld på 3.000 meter hinder i Montreal. Det är en händelse som väcker många minnen till liv inom mig, samtidigt som den får mig att inse att mycket fallit i glömska under årens lopp…

Jag, som satt på läktaren för 40 år sedan, minns att tre ryssar vann alla släggmedaljer den kvällen. Ett av släggkasten hamnade så snett att det höll på att träffa en eftersläntrande haitier, som inte avslutat sitt 5000-metersförsök!

Jag minns också att fransmannen Guy Drut vann 110 meter häck. Vi som inte satt vid målrakan såg loppet på storbildsskärmen i Stade Olympique. Det var bara svartvita filmbilder, men det var ändå imponerande – det var ju första gången en olympisk arena hade sådan publikservice.

Men mest av allt minns jag Anders Gärderuds lopp. Jag minns också de andra medaljörerna, Bronislaw Malinowski från Polen blev tvåa och Frank Baumgartl från Östtyskland blev trea – hade Baumgartl inte fallit på sista hindret hade nog resultatet blivit ett annat.

Av medaljtrion finns idag bara Anders Gärderud kvar i livet. Malinowski avled i en bilolycka i Polen 1981. Baumgartl avled under en cykeltur vid Como-sjön i Italien 2010.

Dagarna före årets olympiska spel i Rio har Montreal fortfarande ett visst olympiskt inflytande. Det är ju i Montreal som antidopingsbyrån Wada har sitt huvudkontor!

Alla ryssar som stängs ute från årets OS i Rio får mig att minnas att Montreal-OS också hade en rysk fuskare. Moderna femkamparen Boris Onitjenko hade preparerat sin värja så att han kunde markera egna träffar med en enkel knapptryckning. Montreal hade också ett land som inte fick delta i spelen. Apartheidpolitiken höll Sydafrika borta från OS under många år, mellan 1964 och 1988.

Olympiska spelen 1976 hade också en bojkott, framkallad av Nya Zeelands rugbylandslag. Veckorna före OS turnerade All Blacks, som laget kallades i folkmun, i Sydafrika och bröt därmed mot det idrottsliga embargot mot apartheidregimen. Rugby var visserligen ingen OS-gren, men de afrikanska staterna menade att Nya Zeelands rugbyturné var skäl nog att utestänga Nya Zeeland från Montreal-OS.

När så inte blev fallet svarade de afrikanska länderna med en bojkott. 26 länder hoppade av, och det så sent att ett 20-tal bojkottländer då redan hunnit installera sig i OS-byn.

Storstjärnor som Henry Rono (3.000 meter hinder och 5.000 meter), Filbert Bayi (1.500 meter), Mike Boit (800 meter) och John Akii-Bua (400 meter häck) fick därmed inte möjlighet att tävla om de olympiska medaljerna.

Tävlade gjorde däremot omslagspojken på det olympiska programmet i Montreal. Lasse Virén upprepade sin bravad från spelen i München fyra år tidigare. Det blev nya guld på 5.000 meter och 10.000 meter för den finske långdistansaren.