88 år gammal avled Roger Bannister den 3 mars.
En händelse som väcker gamla idrottsminnen till liv inom mig som var ung på 50-talet.

Jag minns t o m att Roger Bannister studerade till läkare på 50-talet.
Det var ju inte precis vardagsmat med löpande akademiker på den tiden. I Sverige jobbade många framgångsrika löpare som brandmän när de lämnat sina rötter i ödsliga bygder och stora skogar.

Roger Bannisters bortgång får mig också att minnas min svartvita bildsamling med idrottsstjärnor. I den samlingen fanns Roger Bannister på en bild tagen i Oxford den 6 maj 1954. Det var då han blev den förste i världen att springa under fyra minuter på engelska milen. Kolla in den lösa kolstybben!

Jag minns loppet också – i varje fall som det skildrades på sportsidorna i den tidens tidningar. Ynglingen i mig lät sig imponeras av att Bannister engagerade landsmännen och löparstjärnorna Chris Brasher och Chris Chataway som farthållare i det historiska loppet där Bannister gick i mål på 3.59,4.

En mansålder efter den första drömmilen kan jag också ägna den australiensiske löparen John Landy en och annan tanke.
– Löpning är en individuell sport, ska jag springa under fyra minuter på milen, ska jag göra det av egen kraft, sa han efter Bannisters rekordlopp.

En månad senare slog John Landy till när engelska milen avgjordes i Åbo – och det på nytt världsrekord, 3.57,9.
– Finländaren som sprang före mig det första varvet hade inget uppdrag av mig, men kanske hjälpte han till att hålla nere farten så att jag orkade hålla hög fart ända in i mål, sa John Landy efter loppet.

I augusti samma år möttes Roger Bannister och John Landy i Samväldesspelen i Vancouver. Den löparduellen kallas än idag för ”The Miracle Mile”. John Landy gick tidigt upp i täten med Roger Bannister strax bakom sig. När Landy svängde in i sista kurvan kastade han en blick över vänster axel som för att hålla koll på sina konkurrenter. I samma ögonblick smet Bannister förbi till höger om Landy. Mer behövdes inte för att han skulle kunna hålla undan och vinna loppet.

Idag minner en staty i brons om det dramatiska milloppet.
När statyn avtäcktes i Vancouver gjorde John Landy en biblisk liknelse:
– När Lots hustru vände sig om förvandlades hon till en saltstod.
När jag vände mig om förvandlades jag till en bronsstaty.