”Tårtgeneralen” har premiär i dagarna. Det är film om småstadslivet i Köping som 1984 serverade världens längsta smörgåstårta, 510 meter lång.
Det är en film som får mig att också tänka på Umeå – en stad som också kan anstränga sig för att bli bäst i världen.

Du minns väl sommaren 1988?
Då dukades världens största kokosboll upp på Rådhustorget!

Jag minns inte vem som var kokosbollgeneral i Umeå, men jag minns att kokosbollen bakades för att uppmärksamma de hundra år som gått sedan stadsbranden 1888. Vad en kokosboll hade att tillföra de eldfängda minnesbilderna fattade jag aldrig – men några baktankar fanns det säkert, i varje fall på varuhuset Åhléns som ställde upp med sina bageriresurser.

1988 var jag så ointresserad av evenemanget att jag inte ens tog mig ner till torget för att se skapelsen, som det lär ha krävts 17.000 munnar för att orka äta upp. Du som är sugen att slå det snart 30-åriga rekordet ska veta att Umeå använde följande ingredienser: 135 kg smör, 18 kg socker, 162 kg havregryn 22,5 kg kakao, 2,7 kg vanilj och 2,7 kg mocka.

1988 gjorde Umeå kommun också en film! Och kan man tänka sig – den filmen låg jag bakom! Med stans mellanstadieelever för ögonen gjorde jag och en kompis en film som berättade stans historia. Den historian kan man se på Youtube idag: