Berättade igår kväll ett och annat idrottsminne på ett idrottskafé arrangerat av Västerbottens Idrottshistoriska Sällskap. Som det brukar utveckla sig när jag öser minnesbilder ur mitt bakhuvud, slås jag dagen efter av en och annan eftertanke.
– Varför sa jag så?
– Och varför sa jag inte si?
Sådana frågor virvlar runt i mitt huvud dagen efter den idrottshistoriska träffen.

Jag glömde till exempel berätta om kafébordet ovan som 1924 stod uppställt vid curlingarenan under OS i Chamonix. Det är det svenska curlinglaget som tar sig en styrketår mitt i kampen om medaljerna. Mannen till vänster heter Johan Petter Åhlén, mest känd som pappa till företag som Åhlén & Holm, Tempo och Åhléns – en företagshistoria som även startat andra historier med rötter i Insjön utanför Leksand. En av dem som tidigt fick anställning hos Åhlén & Holm hette nämligen Clas Ohlson!

Jag glömde även berätta slutet på historien om konståkarparet Ronny Hall och Ulla-Britt Ekman. Om Ulla-Britt har jag skrivit förut, men jag har aldrig skrivit om den s k hembiträdesimportören Ulf Schöldström som lockade över Ulla-Britt till Hollywood på falska premisser.
I slutet på 50-talet skildrade svenska tidningar hans verksamhet under föga smickrande rubriker om ”den Schöldströmska ligan”. Sådan rubriker väcker nyfikenhet inom mig, lika intresserad som jag kan bli av en före detta konståkares liv, kan jag bli av människor som ägnat sig åt en och annan tvivelaktighet.

Vad hände med Ulf Schöldström frågar jag mig, utan att ha ett enda svar på lut.
När jag idag googlar på det namnet dyker bara redaktören för Grönköpings Veckoblad upp på min bildskärm. Men bara för att man heter Ulf Schöldström behöver man ju inte vara släkt med Ulf Schöldström, mumlar jag i tysthet för att sedan inspireras att leta ännu mera fakta i cyberrymdens gigantiska kunskapskällor.